Extra steunbijdrage voor bedrijven die zwaar omzetverlies lijden door coronacrisis

7 augustus 2020, 13:54:05.

De Vlaamse regering komt met nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven die zwaar omzetverlies lijden door de maatregelen tegen het covid19 virus.

Bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september hun omzet met 60 procent of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 komen in aanmerking voor de nieuwe steunbijdrage op voorwaarde dat zij in aanmerking kwamen voor de eerste compensatiepremie of de hinderpremie.

In tegenstelling tot de steunmaatregelen tijdens de eerste golf, gaat het deze keer niet om een forfaitair bedrag, maar om 7,5 procent van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar, met een maximum van 15.000 euro. De Vlaamse regering wil zo voor een stuk tussenkomen in de vaste kosten van bedrijven. De subsidie wordt gehalveerd voor zelfstandigen in bijberoep en voor bedrijven die nu minder openingsdagen tellen dan in augustus-september vorig jaar.

De aanvraag kan pas gebeuren na 30 september, via VLAIO.

Opmerkingen

  • Ondernemingen die sinds de start van de coronacrisis nog steeds verplicht gesloten zijn, vallen niet onder het toepassingsgebied van deze steunmaatregel omdat zij nog steeds de dagpremie van 160 euro per dag kunnen krijgen.
  • Om beroep te kunnen doen op deze steunbijdrage moet de onderneming voldoen aan de voorwaarden voor de eerste compensatiepremie of de hinderpremie ookal heeft de onderneming geen van deze premies aangevraagd.
  • Ondernemingen die regelmatig maaltijden aanbieden of traiteurszaken kunnen alleen een bedrag van 3000 euro of meer krijgen als ze werken met een geregistreerd kassasysteem, de zogenaamde witte kassa.